09-02-2018 | In Malawi is het nu het regenseizoen. Regelmatig vallen er stortbuien, maar daarna kan de zon ook weer heerlijk schijnen. De lucht ziet er vaak prachtig uit. Soms helderblauw, soms met donkergrijze wolken vol regen. Maar zelden hebben we een hele grijze regendag. Het weer verandert ook snel. Je kunt denken bij een strakblauwe lucht dat je veilig je was buiten kunt hangen, maar even later stort de regen in stromen neer.

Stromende regen

Ik denk dan altijd aan de kinderen die door de stromende regen naar school moeten of weer naar huis. Kletsnat worden ze dan. Aan de huizen waar ze wonen met hun grasdaken waar de regen vaak doorheen sijpelt. Maar het deert hen niet. “Madalitso, amay!” (Zegeningen, moeder!) zeggen ze vaak met een stralend gezicht. Het regent, het zegent… Het is een zegen voor hun land en zeker als het dan weer een paar dagen droog is, snakt de aarde weer naar een regenbui.

Mais verdord

Op het moment valt er gelukkig weer regelmatig heel wat regen. Maar het was ook hard nodig. De bladeren van de mais gingen al slap hangen en op verschillende plaatsen in het land is de mais niet meer te redden. Vorige week moest ik naar een andere streek om daar nieuwe weeskinderen in ons programma op te nemen. De mais staat daar te verdorren op het land. Op die dag regende het wel. Maar voor deze mais komt de regen te laat… Wat moet dat een teleurstelling voor de mensen zijn om zo hun oogst te zien mislukken. Het leek zo veelbelovend. Mooie stevige donkergroene maisstengels. Het land is met zorg bewerkt en de maisplantjes hebben genoeg mest gekregen.  Alles hebben de mensen er aan gedaan. Maar de regens zijn gestopt toen de mais het het hardste nodig had. En nu valt er regen. Maar deze mais is niet meer te redden.

Afrikaanse regenworm

Weer een jaar van honger in het vooruitzicht! Niet alleen veroorzaakt de droogte voor het mislukken van de oogst. Ook de Afrikaanse legerworm vormt een grote bedreiging voor de mais. Op veel plaatsen worden hele maisvelden opgegeten door deze rupsen. Er zijn wel bestrijdingsmiddelen tegen dit ongedierte, maar voor de arme mensen is dat niet te betalen.

Hulp gevraagd

We willen de families van onze sponsorkinderen helpen door hen stekjes te geven van zoete aardappels. Zoete aardappels hebben niet zoveel water nodig dan mais en binnen drie maanden kunnen de aardappels geoogst worden. De kosten zijn  € 2 per gezin. We willen ongeveer 1000 gezinnen helpen.

Doneren

Helpt u mee zodat deze gezinnen het komende jaar geen honger hoeven te lijden? Het bedrag wat hieronder wordt overgemaakt zal geheel ten goede komen voor de aardappelstekjes.

 

Doneer € -